Uit Eten in Haarlem

Gezellig samen met vrienden, collega’s of familie uit eten gaan s in Nederland nog steeds razend populair. Waar ten jaar geleden mensen liever de voorkeur gaven aan het bereiden van een maaltijd in de eigen keuken, kiezen steeds meer mensen ervoor buiten de deur te gaan eten.

In Haarlem is dat goed te merken aan het aantal nieuwe restaurants dat in de afgelopen 2-3 jaren zijn geopend. Er zijn in Haarlem niet alleen meer restaurants bij gekomen, maar de diversiteit tussen de verschillende restaurants is tevens toegenomen.

Er is tegenwoordig geen gerecht meer dat je niet bij een van de tientallen restaurants in Haarlem kunt bestellen.

Uit eten gaan biedt veel voordelen en tegenwoordig hoeft het ook helemaal niet zo duur te zijn om buiten de deur te eten.

Voor een paar tientjes heb je al een uitgebreid driegangenmenu, inclusief drankjes.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Van  Italiaans tot Thais

Door de diversiteit die in de laatste jaren sterk is toegenomen, heeft eigenlijk elk restaurant haar eigen specialiteiten. Zo vind je restaurants die zich bijvoorbeeld uitsluitend hebben gericht op gerechten uit de Italiaanse keuken. Heerlijk verse pizza’s en zelf gemaakte pasta’s zorgen ervoor dat je bij deze restaurants van een heerlijke en uitgebreide maaltijd kunt genieten. Het spreekt voor zich dat restaurants die zich hebben gespecialiseerd in een specifieke keuken, daar ook een unieke wijnkaart bij hebben ontwikkeld. De wijnen die je bij deze restaurants kunt vinden, sluiten naadloos aan bij de typische gerechten die worden bereid. Zoek je het liever buiten Europa, dan kun je een Thais or Vietnamees restaurant bezoeken. Ondanks dat wijn niet echt aansluit bij de typisch Oosterse gerechten, hebben deze restaurants natuurlijk net als elk ander restaurant een goede en uitgebreide wijnkaart.

Japans eten aan het Spaarne

Wie spreekt over de Japanse keuken, heeft het vaak over de uiteenlopende sushi gerechten die zo typisch zijn voor de Japanse keuken. Er is echter meer dan alleen vis en sushi. De Japanse menukaart is zo enorm uitgebreid dat je soms niet goed weet watje moet kiezen.

Typerend voor de Japanse keuken is tevens dat veel gerechten aan tafel bereid worden. Je ziet als het ware de gerechten versmeden in een complete maaltijd en dat allemaal terwijl je samen met je tafelgenoten een praatje maakt en geniet van een goed glas wijn. Het aantal Japanse restaurants in Haarlem is, vergeleken met restaurants die zich in bijvoorbeeld de Chinese of Thaise keuken hebben gespecialiseerd, een stuk beperkter. Het is dus belangrijk dat wanneer je een avond uit eten wil in een Japans restaurant je vroegtijdig een tafel reserveert. Soms is het verstandig om zelfs een aantal weken voor je van plan bent aan te schuiven aan een tafel in het Japanse restaurant, een reservering te plaatsen en deze dan wel een of twee dagen voor de gepland datum voor de zekerheid nogmaals te bevestigen.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Uit eten met jonge kinderen

Wie jonge kinderen heeft, weet dat niet elk restaurant geschikt is om met het kroos uit eten te gaan. Sommige restaurants zijn zelfs helemaal niet ingesteld op het bedienen en serveren van jonge kinderen.

De tafels zijn te hoog en er zijn geen speciale kinderstoelen. Je doet er als ouder dus verstandig aan een restaurant te zoeken waarvan bekend is dat uit eten gaan in dat restaurant ook met jonge kinderen geen obstakels oplevert. Wie op zoek gaat naar een restaurant waar men met jonge kinderen kan dineren, zal in eerste instantie willen weten in hoeverre de menukaart van het restaurant speciale kindergerechten heeft.

Daarnaast is het belangrijk te weten of er bepaalde voorzieningen zijn in het restaurant waar kinderen terecht kunnen.

Denk hierbij aan een tekentafel of een ballenbak zodat kinderen die zich tijdens het wachten op het eten vervelen, ets om handen hebben en afgeleid worden.

Uit eten met jonge kinderen is in de meeste restaurants geen probleem, maar voor de wat luxere restaurants zien gezinnen met jonge kinderen liever gaan dan komen.

Hun clientèle bestaat doorgaans uit mensen die in all rust hun maaltijd willen nuttigen en niet gestoord willen worden door rennende of huilend protesterende kinderen.

Waar je ook met jonge kinderen uit eten gaat, zorg er altijd voor dat je een klein spelletje of een boekje meeneemt,zodat je niet alleen afhankelijk bent van de faciliteiten die het restaurant wellicht aanbiedt.

Uit eten? Let hier dan op!

Wil je er zeker van zijn dat jouw favoriete restaurant op een bepaalde dag een plekje voor je vrij houdt, neem dan zeker even de moeite om een tafel te reserveren. Uit eten gaan is immens populair en de meeste restaurants in Haarlem, zeker de restaurants die zich in de binnenstad bevinden, zitten vaak al heel snel vol.

Dat is zeker het geval in de lente- en zomermaanden, wanneer mensen er op uit gaan en het koken van een lekker maaltijd liever aan anderen overlaten. Bedenk ook dat parkeren in het hartje van Haarlem soms een behoorlijke uitdaging kan zijn.

Wie niet in Haarlem woont en uit eten wil in een restaurant in de binnenstad, doet er verstandig aan de auto aan de rand van de stad te parkeren. Daar zijn speciaal grote parkeergarages voor gebouwd en aansluitend is er voor gezorgd dat er vanuit de rand van Haarlem een goede verbinding is met het openbaar vervoer.

Genieten van een Hollandse pot

Niet iedereen is gecharmeerd van gerechten die ver over de grens favoriet zijn. Een Hollandse pot smaakt nog steeds het best en ook daarvoor kun je bij een aantal gespecialiseerde restaurants terecht. De meeste restaurants die uitstekende en bijzonder gecombineerde Hollandse gerechten aanbieden zijn te vinden in de oude binnenstad van Haarlem.

Boerenkool met verse worst of een stamppot met uien en wortelen, daar zijn ze bij deze restaurants helemaal in gespecialiseerd. Combineer deze gerechten met een witte wijn en je hebt alles dat nodig is om samen met familie en vrienden te genieten van een echt Hollands avondje uit.