Tapas in Haarlem

Steeds meer mensen ontdekken ze: de kleine hapjes al dan niet gevuld met de meest uiteenlopende hartigheden. Ook een groot aantal restaurants in Haarlem, hebben inmiddels de populariteit van deze oorspronkelijk Spaanse hapjes ontdekt en op de menukaart geplaatst.

Tapas eten in Haarlem kan zowel in een restaurant als in heel veel kleinere eetgelegenheden. Er zijn zelfs een aantal exclusieve tapasbars in Haarlem die tapas aanbieden in combinatie met verschillende arrangementen.

Tapas zijn kleine hapjes die men nuttigt tijdens een gezellig samen zijn met vrienden, familie of collega’s en niet expliciet bedoeld om te zorgen voor een volle maag, maar echt voor de gezelligheid worden gepresenteerd.

Dat wil echter niet zeggen, dat je van een middagje tapas eten geen volle maag kunt krijgen, want tapas zijn er in allerlei soorten en maten. Van goedgevulde tapas met eiersalade to kleine stukjes vis die je wellicht doen denken aan de Japanse sushi.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Waar komt de tapa eigenlijk vandaan?

Tapas zijn in Nederland nog niet zo heel lang geleden geïntroduceerd, maar bestaan al sinds de 16e eeuw. Tapas betekent in het Spaans letterlijk ‘afdekken’ en dat was oorspronkelijk de functie van een tapa. Een stukje brood of een plakje ham om drank mee af te dekken zodat er geen vliegen of andere insecten in het glas terecht konden komen. Gaan we verder terug in de tijd dan komen we terecht bij Keizer Karel V die verplicht stelde dat alle herbergen en restaurants naast bier ook iets te eten aan soldaten moesten bieden. Dit om te voorkomen dat soldaten bij een bezoek aan een herberg alleen maar bier of wijn dronken waardoor ze met een lege maag en stomdronken op hun paard zouden zitten. De traditie is door de eeuwen heen in voornamelijk Spanje bewaard gebleven en langzaam hebben de tapas hun weg naar verschillende andere landen in Europa en Zuid-Amerika gevonden. In de laatste tien jaren zijn tapas in de culinaire wereld uitgegroeid tot een prestigeproduct en is niet alleen de smaak van belang maar wordt er steeds meer waarde gehecht aan de manier waarop tapas worden gepresenteerd.

Tapa eten in de binnenstad

In Haarlem zijn de meeste tapasbars te vinden in het hartje van de stad en langs Het Spaarne. Deze kleine tapas restaurantjes zijn vaak niet de hele dag geopend. Kenmerkend van een echte tapasbar is dat er geen grote maaltijden worden geserveerd.

Een uitgebreid zeven gangenmenu is bijvoorbeeld niet mogelijk. De tapasbars die in de avonduren geopend zijn, beiden hun gasten naast de mogelijkheid om te genieten van de meest uiteenlopende tapas, ook vaak een groot aanbod van verschillende soorten bieren en wijnen aan. Daarnaast kun je in veel tapasbars een aantal aanvullende activiteiten ondernemen die het verblijf in de tapasbar verder veraangenamen. Denk hierbij aan een snookertafel of een dartbord. Ook zijn er tapasbars waar je aparte speltafels hebt en je samen met vrienden van de tapas en het bier kunt genieten, terwijl je een spelletje monopoly, blackjack of poker speelt. Tapasbars zijn razend populair onder de Haarlemmers en wie Haarlem bezoekt moet echt de moeite eens nemen om een van de tapasbars in de binnenstad van Haarlem binnen te wandelen.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Honderden soorten tapas

Het leuke van de tapa is dat niemand bepaalt wat er wel of niet in de tapa wordt verwerkt. Bij het maken van een tapa kunnen chef-koks zich dus helemaal uitleven en dat zorgt voor zeer bijzondere combinaties.

In Spanje is er een echte strijd gaande tussen een aantal bekende tapa chef-koks die steeds weer met nieuwe culinaire variaties op de proppen komen. In Nederland zijn we nog niet zo ver, maar hebben we wel een klein aantal chef-koks die zich hebben gespecialiseerd in het bedenken en bereiden van tapas op hoog niveau.

Voor veel tapa geldt dat brood, aardappelen, tomaten, uien en paprika geliefde ingrediënten zijn die in veel tapas terug te vinden zijn. Maar ook kaas, ham, komkommer, champignons, olijven en amandelen zijn in steeds grotere mate terug te vinden in de verschillende soorten tapas.

Vrijwel elke tapasbar in Haarlem heeft wel een aantal tapas bedacht die men uitsluitend in de betreffende tapasbar kan eten. Hierdoor onderscheiden de tapasbars zich van elkaar. Dat is niet alleen voor de tapasbar een positief punt, maar zeker ook voor liefhebbers van de tapas. Immers, zodra je een nieuwe tapasbar bezoekt, weet je vooraf al dat er wat nieuws zit aan te komen!

Tapa combineren met een goede wijn

Tapas kun je natuurlijk eten bij elk soort drank dat je maar wilt, maar wijn is hiervoor het meest geschikt. Bij vrijwel elke tapas die wordt bedacht, zal de chef-kok er rekening mee houden dat de tapas goed gegeten kan worden met bij voorkeur een witte wijn.

Bier en rode wijn zijn ook mogelijk, maar tapas combineren met een kop koffie of thee, is niet het idee achter de tapas. Men kan de tapas zien als een moderne versie van het schaaltje kaas en worst en ook daarbij geldt dat die meestal genuttigd worden met een goed glas wijn of een biertje.

Veel tapasrestaurants hebben overigens een zeer uniek aanbod van verschillende wijnen die men importeert vanuit alle delen van de wereld.

Hetzelfde geldt voor de bieren. Een van de tapasrestaurants heeft zichzelf trots gepresenteerd als de tapasbar met de meeste buitenlandse bieren. Het restaurant biedt haar gasten namelijk keuze uit meer dan 160 bieren uit 35 verschillende landen. Als daar geen goed biertje voor je tussen zit, dan weten wij het ook niet meer.

Tapas eten moet je leren

De Spaanse siësta die gevolgd wordt door het eten van tapa is echt ene cultureel erfgoed. Nederlanders hebben er vaak wat moeite mee om de dag te breken en een moment van rust in te bouwen. Tapa eten en daarbij genieten van het gezelschap van vrienden, familie of collega’s is iets dat je echt moet leren. Zorg ervoor dat je een goede, lichte wijn kiest en schroom niet om bij twijfel advies in te winnen bij een van de obers in de tapasbar. Zij weten precies welke wijn naadloos aansluit bij de verschillende soorten tapa.