Restaurant Haarlem

Steeds meer mensen ontvluchtten de drukke hoofdstad en nemen hun toevlucht in een steeds populairder worden stad met net zoveel uitstraling en charme als Amsterdam, namelijk Haarlem!

Door het toenemend aantal bezoekers uit zowel de stad zelf als de regio, zijn er in de afgelopen jaren een groot aantal verschillende soorten restaurants bij gekomen.

Hierdoor is er in Haarlem voor iedereen wel een restaurant te vinden dat geheel aansluit bij smaak en entourage.

De meeste restaurants zijn gevestigd in en rondom de binnenstad en Het Spaarne en daar liggen de prijzen ook iets hoger dan bijvoorbeeld in de uitstekende restaurants die men aan de rand van de stad of de verschillende buitenwijken kan vinden.

Net als in Amsterdam, kan parkeren in Haarlem soms erg lastig zijn, dus mocht je een geschikt restaurant op het oog hebben, zorg er dan voor dat je ook even de parkeermogelijkheden bekijkt.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Dineren aan Het Spaarne

Een van de meest populaire locaties om een bezoek te brengen en te genieten van een volwaardig diner, is natuurlijk Het Spaarne. Dit restaurant biedt voor iedereen wel een geschikte maaltijd, maar is vooral bekend om haar 7-gangenmenu waar men wordt verrast met een aantal culinaire hoogstandjes. Het restaurant heeft naast een zeer goede menukaart ook een uitgebreide wijnkaart met verrassende wijnen die niet in elk gemiddeld restaurant te verkrijgen zijn. Het personeel is speciaal opgeleid om de gasten die een geschikte combinatie willen vinden tussen de verschillende maaltijden en wijn, degelijk te informeren en adviseren, dus schroom niet om bij twijfel over je wijnkeuze, advies in te winnen.

Restaurants in de oude binnenstad

Zoals al aangegeven is de oude binnenstad van Haarlem enorm populair onder mensen die van een goed en uitgebreid diner houden. Zij vinden hun weg naar de vele restaurantjes die zich zowel rondom de markt als in de vele kleine zijstraatjes bevinden.

Prijzen variëren behoorlijk, maar de kwaliteit van de maaltijden zal daar zeker niet onder leiden. Veel restaurants bieden naast de maaltijden op specifieke momenten of data evenementen aan om de gasten te vermaken.

Het loont dus altijd even de moeite om vooraf contact op te nemen met het restaurant en te vragen of er op de beoogde een speciaal evenement wordt georganiseerd.

Overigens is het altijd verstandig om vooraf een tafl te reserveren, aangezien veel populaire restaurants steevast volgeboekt zijn.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Je eigen menu samenstellen

Vrijwel elk degelijk restaurant biedt hun gasten een complete menukaart aan waar gerechten op smaak zijn geselecteerd. Zo wordt ervoor gezorgd dat men na een voorgerecht nog voldoende ruimte heeft voor de hoofdgang en dat er daarna ook nog eens voldoende smaak voor een dessert resteert.

Het is echter natuurlijk ook mogelijk om gewoon je hele menu zelf samen te stellen en er zijn zelfs restaurants in Haarlem die daarvan hun specialiteit hebben gemaakt.

In enkele van deze restaurants worden zelfs helemaal geen complete menu’s aangeboden, maar kun je uit een zeer uitgebreide menukaart je complete menu samenstellen.

Hierbij maakt het niet uit of je voorkeur uitgaat naar een 3-gangenmenu of een 7-gangenmenu.

Ook bij deze restaurants geldt weer dat het verstandig is om vooraf even te reserveren, aangezien dergelijke eetgelegenheden behoorlijk populair zijn onder de Haarlemmers.

Culinair dineren met uitzicht op de grachten

Dineren in de binnenstad is een bijzondere ervaring en die kun je nog verder uitbreiden door een locatie te kiezen die uitzicht biedt op een van de vele grachten die Haarlem rijk is.

De prachtig verlichte bruggen, gecombineerd met de weerspiegeling in het water, zorgen ervoor dat dineren aan een van de Haarlemse grachten net wat meer stijl en romantiek met zich meebrengt, dan wanneer men ergens achterin weggestopt in een klein restaurantje dineert.

Zeker in de lente- en zomermaanden zijn de restaurants die zich aan de grachten in Haarlem bevinden waanzinnig druk, dus reserveren is een must. Let er wel op dat parkeren in de binnenstad en met name rondom de grachten, soms een behoorlijke uitdaging kan zijn.

Verstandiger is wellicht om de auto net buiten de binnenstad te parkeren en met het openbaar vervoer naar het restaurant aan de Haarlemse grachten te reizen.

Italiaans, Spaans of Thai dineren

In de meeste restaurants die in Haarlem gevestigd zijn, kun je verschillende gerechten van over de hele wereld bestellen. Of je nu in de stemming bent voor een Thias diner, een Italiaanse maaltijd of eens lekker Japans wilt eten, het maakt niets uit: er is voor iedereen wel een geschikt restaurant te vinden.

Een klein aantal restaurants heeft zich echter gespecialiseerd een specifieke keuken, zoals bijvoorbeeld de Franse of Thaise keuken. De meeste van deze gespecialiseerde restaurants zijn te vinden in de binnenstad van Haarlem en reserveren is een absolute must.

Niet alleen voor een goed diner!

Een bezoek brengen aan een goed en degelijk restaurant zal wellicht de indruk wekken dat er alleen gedineerd kan worden in deze restaurants, maar het tegendeel is waar.

Op een klein aantal uitzonderingen na, kun je bij al deze restaurants de gehele dag door terecht.

Een stevig ontbijt en een lichte brunch of lunch gebruiken, is geen enkel probleem. En ben je alleen in de stemming voor een goede kop koffie met een broodje, dan bieden deze restaurants ook vaak een a la carte menu aan met soms zeer verrassende gerechten.

Uit eten wordt steeds populairder

De trend dat mensen steeds minder vaak zelf achter het fornuis staan en liever een maaltijd laten koken, heeft zich al een aantal jaren geleden aangediend. Een deel van de mensen die het fornuis regelmatig de rug toekeert, maakt gebruik van diensten die maaltijden thuisbezorgen. Een ander deel van deze groep mensen trekt er liever op uit om gezellig met vrienden, familie of collega’s een maaltijd buiten de deur te eten. Door nog steeds groeiend aantal restaurants in Haarlem laat duidelijk zien dat uit eten gaan ng nooit zo populair is geweest als in deze tijd. En dat is goed nieuws voor de restauranteigenaars, maar ook voor hun gasten, aangezien er meer te kiezen valt, zowel qua uitstraling als qua menuopties.