Lunch in Haarlem

De tijd dat we met een broodtrommel in de koffer of rugzak richting de werkplek trokken lijkt soms heel ver achter ons. Steeds meer mensen kiezen er namelijk voor om hun lunch niet op de werkplek te nuttigen, maar gewoon lekker buiten de deur.

Even niet worden lastiggevallen door telefoontjes, collega’s of klanten en echt een uurtje onthaasten terwijl je de nodig vitaminen tot je neemt.

In Haarlem zijn er tientallen gelegenheden waar je een goede, stevige en natuurlijk betaalbare lunch of ontbijt kunt nemen.

Hierbij heb je keuze uit verschillende soorten restaurants waarbij het ene restaurant net wat beter bekend staat om de kwaliteit van de lunchgerechten dan het ander restaurant.

Ondanks dat de betere (en vaak ook wat duurdere) restaurants zich vooral in de binnenstad bevinden, kun je ook in de buitenwijken van Haarlem een aantal zeer goede restaurants vinden om te lunchen.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Lunchen aan het Spaarne

Wie denkt aan Haarlem, ziet in gedachte ongetwijfeld een van de mooiste plekjes van Haarlem voor zich: Het Spaarne! Lunchen aan het Spaarne is een bijzondere ervaring, mede door de lichtval op het water en de mystieke omgeving langs de rivier.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat men aan Het Spaarne een keur van restaurants kan vinden, waarbij elk restaurant zijn best heeft gedaan om het interieur en de buiten geven helemaal op te laten gaan in de stijl die past bij Het Spaarne.

In de lente- en zomermaanden is het bij deze restaurants enorm druk en wie zin heeft in een lunch op het terras aan het Spaarne, doet er verstandig aan een vroege lunch in te plannen, anders kan het wel eens zijn dat er geen plekje meer vrij is op het terras.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Lunchen op bijzondere locaties

Lunchen kan overal in Haarlem, maar er zijn een aantal plekjes die het lunchen iets geheel extra’s geven.

Het Spaarne,de binnenstad en de markt van Haarlem zijn drie van die bijzondere locaties en Het Hofje is de vierde locatie war je eigenlijk gewoon eens een keer moet gaan lunchen.

Je vindt het Hofje in de binnenstad van Haarlem, maar omdat het geheel is omringd door muren en huisjes, gaat het geluid van het verkeer en de drukte van de mensenmassa geheel aan je voorbij.

Het is er rustig en je neemt je lunch in een nostalgische omgeving, wat het tot een unieke ervaring maakt. Het Hofje is niet alleen geschikt om er te lunchen, maar ook voor een stevig ontbijt, een brunch of een uitgebreid zeven gangen maaltijd kun je bij de restaurants die in het Hofje gevestigd zijn, terecht.

Kies je voor een lunch of brunch?

Naast de bekende broodjes kaas en ham, kom je op de menukaart steeds vaker meer onbekende gerechten tegen. Veel gerechten die men tegenwoordig op de lunchkaart kan vinden, kunnen namelijk ook heel goed gebruikt worden tijdens een brunch.

Brunchen is sinds een aantal jaren waanzinnig populair in Nederland en restaurants hebben zich daar inmiddels helemaal op aangepast en ingesteld. Een brunch wordt oorspronkelijk wat later op de dag gegeten en kenmerkt zich doordat er alcoholische dranken worden geschonken. Een broodje kaas en een goed glas witte wijn, zo rond de klok van drie uur, is een mooi voorbeeld van een late lunch, oftewel: een brunch. Heb je nog nooit eerder een brunch bijgewoond, stel dan eens aan je collega’s voor om de werkdag eens gezamenlijk af te sluiten met een brunch.

Lunchen in de binnenstad van Haarlem

Een uitgebreide lunch met vrienden of collega’s of snel een heerlijk broodje kaas pakken bij een van de kleinere restaurantjes die men in de binnenstad kan vinden.

De binnenstad en Het Spaarne zijn onder de Haarlemmers de meest favoriete plekjes om een goede maaltijd te gebruiken, ongeacht of dat nu een ontbijt, lunch, brunch of diner is. Het gebied rondom de markt van Haarlem is altijd in beweging en vanaf het terras heb je een goed uitzicht op de verschillende marktkramen. Lunchen op of rondom de Haarlemse markt is altijd weer een bijzondere gelegenheid.

Er gebeurd altijd wel iets bijzonders en elke dag is er wel weer wat nieuws te ontdekken. Heb je het niet zo op de drukte en wil je liever in een meer rustige omgeving je lunch gebruiken, dan is wellicht de binnenstad niet de juiste locatie. Dat hoeft echter geen probleem te zijn, aangezien je door heel Haarlem heen uitstekende restaurants kunt vinden om je lunch te gebruiken.

Hoe ziet een gebalanceerde lunch eruit?

Een goede lunch is zwaar genoeg om de maag te vullen tot het avondeten, maar niet zo zwaar dat het werk dat gedaan moet worden eronder kan leiden.

Vaak zijn twee broodjes met gezond beleg, zoals kaas, worst, komkommer en tomaat voldoende om als basis van een goede lunch te dienen. Wie daarnaast ook nog eens een vers geperste fruitsap neemt en wellicht een eitje, weet zeker dat er een gezonde en gebalanceerde maaltijd wordt genuttigd.

Wat verder belangrijk is voor een gebalanceerde lunch, is dat men niet elke dag hetzelfde eet. Varieer niet alleen in wat je dagelijks tijdens de lunch eet, maar ook wat je erbij drinkt.

Een kop koffie of thee is natuurlijk hartstikke lekker, maar probeer deze eens af te wisselen met een glas sinaasappelsap of andere fruitsap. Ook kun je ervoor kiezen eens een smaakje in de thee te doen, al dan niet door de the met honing of citroen te mengen.

Zakelijk lunchen

Bij een zakelijke lunch hoort natuurlijk een degelijk restaurant waar men niet alleen kan genieten van een goede lunch, maar waar men ook de beschikking heeft over een aantal belangrijke zaken die men tijdens de zakelijk lunch wellicht nodig heeft.

Denk hierbij aan een hoge tafel waar eventueel een laptop kan worden gebruikt, contactpunten voor het opladen van een mobiele telefoon of wellicht zelfs een werktafel waar men zowel kan lunchen als gezamenlijk een project bespreken. Een aantal restaurants, met name in de binnenstad van Haarlem hebben zich vooral gericht op het aanbieden van zakelijke lunchen. Vaak kun je er ’s avonds gewoon lekker genieten van een goed diner, maar vind je er overdag voornamelijk zakenmensen die elkaar kort ontmoeten en daarbij een hapje en drankje willen gebruiken.