High tea Haarlem

De term high tea is overgewaaid vanuit Engeland, waar het oorspronkelijk alleen onder de rijken gebruikelijk was om een high tea te gebruiken, maar later ook populair werd onder het arbeidersvolk.

Het drinken van thee en daarnaast wat kleine hapjes te eten, is tegenwoordig ook in Nederland heel gebruikelijk en het woordje ‘high’ verwijst vooral naar de manier waarop de thee wordt genuttigd. Het Engelse gebruik om zo rond 5 uur thee te drinken, vindt traditioneel plaats aan een lage tafel, sofa of stoelen.

De high-teas gebruikt men echter op een hoge tafel,met hoge stoelen, net zoals men ook het diner nuttigt. Het woordje ‘high’ heeft dus weinig te maken met inkomen, stand of rangen, maar de manier waarop de high-tea wordt gepresenteerd en gebruikt. De moderne uitvoering van een high tea is in Engeland nog steeds gebonden aan deze traditie, maar in Nederland gaan we wat makkelijker om met de term high tea en maakt het eigenlijk niet uit hoe en waar je deze gebruikt, zolang er maar thee en kleine hapjes beschikbaar zijn.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

High-teas in een restaurant

Een high-tea gebruiken in een restaurant was tot een decennia geleden niet gebruikelijk, maar door de toenemende populariteit van de high-teas, passen steeds meer restaurants hun menukaart aan. Veel restaurants hebben speciaal voor de high-teas aparte snack bedacht waarmee zij zichzelf proberen te onderscheiden van andere restaurants. In de afgelopen jaren is het daardoor voor gasten zeer aantrekkelijk geworden om verschillende restaurants te bezoeken om te genieten van gevarieerde high-teas. Immers, geen restaurant is hetzelfde en vooral met de thee weten steeds meer restaurants in Haarlem zich stevig op de kaart te zetten. Wil je eens een high-teas in Haarlem uitproberen, dan doe je er verstandig aan eens bij jouw favoriete restaurant op de kaart te kijken. Wellicht hebben zij ook een geweldige high-tea, zodat je niet alleen van je ontbijt, lunch of diner kunt genieten bij je favoriete restaurant, maar soms ook gewoon even na werktijd kunt aanschuiven en relaxen van het verrassend thee aanbod.

High-tea chocolade

Een van de populairste high-teas die je in verschillende restaurants in Haarlem kunt vinden, is de chocolade high-teas. Naast de verschillende soorten thee die je tijdens de high-teas kunt gebruiken, worden er de meest uiteenlopende kleine hapjes aangeboden, waarbij vrijwel elk hapje voorzien is van een laagje chocola of waar de inhoud vermengt is met chocolade.

Hierbij hoef je niet bang te zijn dat er niet wordt gedacht om jou van de nodige vitaminen te voorzien. Er zijn verschillende soorten fruit spiezen waarbij het fruit is gedompeld in chocoladesaus en het is ook mogelijk de fruit spiezen zonder chocolade te nemen.

Handig voor mensen die wel willen genieten van een high-tea, maar even op de pondjes willen letten. 

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Andere kleine verrassingen die je tijdens de chocolade high-tea mag verwachten,  zijn kleine sandwiches met chocolade spread en bonbons in verschillende maten en met verschillende smaken. Chocolade is een uitstekende combinatie met de meest uiteenlopend thee smaken en een chocolade high-tea moet je gewoon eens geprobeerd hebben.

Engelse high-teas

Zoals aangegeven komt de hig- tea oorspronkelijk uit de Engelse upper class. Zij hoefden niet te wachten tot het einde van de werkdag, maar genoten al vrij snel na de lunch van een high-tea. Soms werd de lunch zelfs overgeslagen en de hapjes die tijdens de high tea werden aangeboden waren hier dan op afgestemd.

Wat er tijdens een Engelse high-tea wordt genuttigd, maakt eigenlijk niet zo heel veel uit, maar het uitgangspunt is dat het vooral een assortiment van kleine hapjes is waaruit gekozen kan worden. Tijdens het eten van deze hapjes wordt er voornamelijk thee gedronken. Mensen die de thee liever overslaan, nemen hiervoor in de Engelse thee doorgaans geen koffie maar een fruitsap of water voor in de plaats. In Nederland zijn hapjes op basis van brood enorm populair, maar bij de typisch Engelse high-tea zijn het vooral de fruit- en vruchtsoorten die de high tea domineren. Denk hierbij aan kleine hapjes waarbij avocado’s gevuld worden of krab en zalm hapjes, die een beetje doen denken aan de Japanse sushi gerechten.

Genieten in stijl

Wie in stijl wil dineren, zoekt hiervoor een restaurant dat zichzelf duidelijk presenteert als en exclusief restaurant. Vaak hebben deze restaurants goede aanbevelingen, zijn ze wat duurder en is de menukaart wat beperkter, maar tegelijk ook stukken exclusiever.

Wie wil genieten van een thee in stijl doet er verstandig aan bij deze restaurants na te gaan of zij deze ook daadwerkelijk aanbieden. Bij veel sterrenrestaurants die men in Haarlem kan vinden, is dat inderdaad het geval.

Hier kun je niet alleen vanaf 5 uur terecht voor een high tea, maar ook al veel eerder op de dag.

Een high-tea in de ochtend gebruiken is wat ongewoon, maar vanaf een uur of twee in de middag kun je bij de meeste restaurants in Haarlem gewoon al terecht voor een heerlijke en uitgebreid thee moment.

Gewoon lekker als tussendoortje

Wie met een groep vrienden of collega’s de thee wil gebruiken, zal daar doorgaans zo’n twee tot drie uur mee zoet zijn. Immers, bij een hightea staat staat eten centraal, maar wordt er natuurlijk onderling ook lekker gepraat en gelachen.

Daarbij geldt dat des te meer personen er bij de thee betrokken zijn, des te langer deze duurt. Dit betekent echter niet dat je deze niet met een kleinere groep mensen kunt gebruiken. De inhoud van de high-tea wordt helemaal afgestemd op het aantal gasten dat het restaurant bezoekt en niemand zal iets tekort komen. De thee met alle verschillende smaken wordt gewoon als optie naast de hapjes gepresenteerd en je kunt zelf kiezen hoeveel kopjes thee je gebruikt. Wie er even tussenuit wilt met collega’s of vrienden kan terecht in de vele kleine restaurantje in de binnenstad van Haarlem. De binnenstad is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer en wie de high tea kort weet te houden kan deze desgewenst ook tijdens de lunch gebruiken.