Brunch in Haarlem

Gezellig samen met vrienden of collega’s brunchen in een van de restaurants die Haarlem rijk is, wordt steeds populairder. De term brunch is een samenvoeging van de Engelse woorden lunch en breakfast.

Het brunchen komt oorspronkelijk uit Engeland waar het tegen het eind van de 19e eeuw razend populair was om samen een gecombineerde lunch en ontbijt te nuttigenHet zijn echter niet de Engelsen die het brunchen hebben geïntroduceerd, maar de Amerikanen.

Zij hebben zo rond 1930 een eigen invulling gegeven aan de term en vooral de toevoeging van een alcoholische drank tijdens het brunchen, hebben we te danken aan de Amerikanen.

Bij het brunchen op z’n Engels worden, ook tegenwoordig en vanuit traditie, geen alcoholische dranken genuttigd, maar gebruikt men voornamelijk thee of een sapje.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Wat is een brunch eigenlijk?

Een brunch is dus een combinatie van gerechten die men tijdens het ontbijt of tijdens de lunch kan gebruiken. Een omelet, wat meer bij het ontbijt hoort, combineren, met een licht vis- of vleesgerecht is typisch een voorbeeld van een brunch gerecht. Waar veel mensen bij zowel het ontbijt als de lunch geen alcoholische dranken nuttigen, is dat bij een brunch wel het geval. Het tijdstip waarop men een brunch neemt en de toevoeging van alcoholische dranken, zijn de belangrijkste kenmerken van een brunch. Ontbijten vindt meestal tussen 8 en 10 uur in de ochtend plaats. De lunch volgt meestal ergens tussen 12:00 en 14:00 in de middag en een brunch wordt steeds vaker gebruikt als vervanger van de lunch, alleen kan deze tot veel later op de dag genuttigd worden, meestal tussen 12:00 en 15:30. Veel restaurants hebben een aparte lunch- en brunch kaart, waarbij ze op de brunch kaart bijzondere gerechten hebben gemaakt die specifiek kenmerkend zijn voor een brunch, gecombineerd met alcohol. Hierbij geldt dat des te meer klasse het restaurant heeft, des te beter er is nagedacht over de combinatie van gerechten, en dan met name de combinatie van gerechten met het soort alcoholisch drank dat wordt aangeboden.

Bijzondere brunch restaurants

Door heel Haarlem heen vind je een aantal zeer bijzondere restaurants die zich inmiddels hebben geprofileerd als zeer populaire en succesvolle restaurants voor het nuttigen van een goede brunch.

De meeste zijn te vinden in de binnenstad van Haarlem. Wie tijdens de brunch wil genieten van een prachtig uitzicht kiest er bij voorkeur voor om een restaurant uit te kiezen dat uitzicht biedt op Het Spaarne.

Zeker in de zomer- en lentemaanden, wanneer men de brunch buiten op het terras kan nemen, is een plekje aan de rivier toch wel de meest relaxte en unieke locatie die men kan kiezen. 

Een van de restaurants die men in de binnenstad van Haarlem kan vinden heeft zich geheel gespecialiseerd op het aanbieden van goede en unieke brunches. 

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Hierbij hebben zij het gehele brunch menu rondom het getal 12 gecreëerd. Er worden 12 soorten koffie, 12 soorten wijn en 12 soorten bier aangeboden en die kunnen gecombineerd worden met alle brunch gerechten op de kaart. Het selecteren en samenstellen van deze bijzondere brunch kaart heeft behoorlijk wat voet in de aarde gehad, maar het resultaat mag er zijn. Het restaurant is in zeer korte tijd uitgegroeid tot een van de meest geliefde brunch restaurants van Haarlem.

Waar kun je een brunch gebruiken?

Brunchen is tegenwoordig heel gewoon. Veel werkgevers bieden op speciale dagen, zoals trainingsdagen of workshops speciale brunch mogelijkheden aan hun werknemers aan.

Dat maakt een teamdag een stuk gezelliger en natuurlijk doordat er wordt gegeten en gedronken wordt een meeting of vergadering net wat luchtiger ervaren, dan wanneer men met een eenvoudig broodje en kop koffie wordt opgezadeld. Een restaurant is natuurlijk de meest ideale plek om van een brunch te genieten, maar veel restaurants kunnen er ook voor zorgen dat er gebruncht kan worden op kantoor.

Sommige restaurants schakelen hiervoor een catering in, andere restaurants verzorgen de catering gewoon helemaal zelf. Het is natuurlijk ook heel goed mogelijk en waanzinnig leuk om thuis een brunch te organiseren. Dat kan bijvoorbeeld omdat er een speciale gelegenheid op de kalender staat, een familiedag is gepland of omdat je gewoon eens iets anders wilt doen dan samen lunchen aan de keukentafel.

Brunch met vrienden, collega’s of familie

Vooral in de zomermaanden, wanneer veel mensen vakantie hebben en graag een paar uur in de tuin doorbrengen, is een brunch een van de leukste en tevens meest gekozen manieren om een hapje te combineren met een drankje.

Vaak begin te brunch dan wat later in de middag en is er niet een direct onderscheid tussen wanneer de brunch precies eindigt. Mensen gaan na de brunch niet weg, maar blijven hangen en nemen hierbij wat kleine hapjes en drinken een biertje. De brunch is bij dergelijke gelegenheden een ideale manier om subtiel over te schakelen van een goede maaltijd naar een gezellig bijeenkomst met wat snacks en drank.

Het leuke van een brunch is dat het een beetje doet denken aan een picknick: je kunt overal brunchen, aangezien de maaltijd die je tijdens de brunch gebruikt meestal alleen koude gerechten bevat en die kun je dus eenvoudig inpakken en meenemen naar welke locatie ook maar je voorkeur heeft. Zo kun je n Haarlem bijvoorbeeld de brunch ideaal combineren met een boottocht.

Hoe lang duurt een brunch?

Net als bij de lunch heeft een brunch niet echt een aanvangs- of eindtijd. Wel is het gebruikelijk dat een brunch vaak onder wat luchtige omstandigheden plaatsvind en dus geen vervanger is van de lunch. Een brunch bevat alcoholische dranken en is daarom minde geschikt om op een gewone werkdag te nuttigen.

Een brunch vergt ook meer voorbereiding dan een ontbijt of lunch. In de regel duurt een brunch ongeveer 2 uur, afhankelijk van het aantal gasten en natuurlijk de gerechten en dranken die men tijdens de brunch aangeboden krijgt. In een restaurant is het vaak eenvoudiger om een brunch te organiseren en is het vaak ook helemaal geen probleem wanneer een deel van de gasten de brunch vroegtijdig verlaten. Immers, sommige brunches verdienen het gewoon om nog even met een klein en select groepje mensen na te kletsen onder het genot van wat drankjes en kleine hapjes.