Bootverhuur Haarlem

Wanneer je denkt aan grachten en historische grachtenpanden zal Haarlem wellicht niet de  eerste stad zijn die bij je opkomt. Toch is Haarlem een ideale plaats om vanaf het water de historische binnenstad te verkennen en daarvoor zijn verschillende soorten van bootverhuur mogelijk.

Naast het bezoeken van een bijzonder restaurant, een wijnproeverij of een van de vele gezellige barretje en eetcafeetjes die Haarlem rijk is, is een rondvaart door de oude grachten van Haarlem een van de meest populaire activiteiten onder dagjesmensen.

Samen met familie of vrienden een bootje huren en onder het genot van een hapje, een drankje en natuurlijk elkaars gezelschap de oude binnenstad van Haarlem bewonderen. Een meer relaxte manier om je bezoek aan Haarlem mee te vullen, is er eigenlijk niet.

Wie van verre komt huurt overdag een boot, eet een goed restaurant, geniet van een bezoek aan het theater en boekt een overnachting in een van de veel restaurants die er zowel in als buiten de binnenstad te vinden zijn.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Een vaarbewijs is niet nodig!

Bootverhuur is heel eenvoudig! Om in Haarlem te huren heb je niet per definitie een vaarbewijs nodig. Voor boten die korter zijn dan 15 meter en niet harder kunnen varen dan 20 kilometer per uur, is namelijk geen vaarbewijs nodig.

Wel moet je jezelf kunnen legitimeren en er dient een borgbedrag achtergelaten te worden bij de verhuurder. Varen door de Haarlemse grachten is echter niet voor iedereen weggelegd. Heb je geen eerdere ervaring met het besturen van een boot, dan is het wellicht handiger om een boot met kapitein te huren. Dat kost wellicht iets meer, maar dan weet je in ieder geval zeker dat je veilig het einde van de vaartocht haalt.

Een compleet verzorgde boottocht boeken?

Wil je met familie, vrienden of collega’s een bijzonder dagje uit reserveren, bijvoorbeeld om een jubileum of verjaardag te vieren, dan is het mogelijk om een compleet arrangement te boeken.

Je hebt dan niet alleen de beschikking over een goedgekeurd en veilig vaartuig, maar deze is uitgerust met allerlei hapjes en drankjes en natuurlijk een kapitein die in het bezit is van zowel de benodigde papieren als ervaring. Deze garantie heb je wanneer je gebruik maakt van een gerenommerde bootverhuur.

Een arrangement geeft je de garantie dat je na aankomt bij de bootverhuurder aan niets meer hoeft denken: allemaal aan en laat het feest maar beginnen!

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Waar let je op als je een boot huurt?

Het huren van een boot is vergelijkbaar met het huren van een auto. Uitzondering si dat je voor elk soort auto een rijbewijs nodig hebt, maar dat je niet voor elk soort boot een vaarbewijs hoeft te hebben.

Of een vaarbewijs noodzakelijk is, hangt vooral af van de lengte van de boot en de snelheid waarmee maximaal gevaren kan worden. Is de lengte korter dan 15 meter en kan de boot ook niet sneller varen dan 20 kilometer per uur, dan is het niet nodig om bij het huren van een boot bij een bootverhuur een vaarbewijs te overleggen. Wat wel noodzakelijk is, is dat je jezelf moet kunnen legitimeren.

Meestal is een identiteitskaart voldoende. De bootverhuurder maakt dan een kopie van je identiteitskaart. Betaal je met een creditcard, dan is dit vaak ook een geaccepteerde methode van identificatie, afhankelijk van het soort creditcard dat je gebruikt. 

Tot slot dien je natuurlijk je gezond verstand te gebruiken wanneer je van plan bent om een boot te huren. Heb je nog nooit een boot bestuurd, dan zijn de grachten van Haarlem wellicht niet het meest geschikte water om te beginnen. Een boot met kapitein huren, is dan wellicht een beter idee.

Welke route kies je uit?

Voordat je de boot huurt, zoek je natuurlijk eerst goed uit welke route je wilt varen. Het is namelijk mogelijk om zowel in grachten van de binnenstad te varen, maar ook in de riviertjes die wat buiten Haarlem stromen. 

Het bootverhuur bedrijf zal je ook altijd duidelijk aangeven welke plekken je moet vermijden of waar het zelfs verboden is om met kleine bootjes te varen. Net als in het verkeer, gelden er op het water ook allerlei regels en des te drukker de route is die je kiest des te meer bewust je zult moeten zijn van andere mensen die een boot hebben gehuurd. Houdt bij het plannen van je route vooral met een aantal praktische zaken rekening.

Zo wil je wellicht onderweg wat drinken of eten en wellicht een bezoek aan een park of museum brengen. Je moet dan wel weten waar je aan kunt en mag meren en of er bepaalde kosten of tijdslimitieten aan het aanmeren verbonden zijn.

Vergeet ook vooral de kleine en vaak lage bruggetjes niet die over de grachten zijn gebouwd. Sommigen zijn te laag om onderdoor te varen en het verhuurbedrijf weet precies voor welke alternatieve route je dan het best kunt kiezen.

Wat voor soort boot wil je huren?

Tot nu hebben we het alleen gehad over het huren van een boot voor een kortere periode, bijvoorbeeld een paar uurtjes per dag om een speciale gelegenheid te vieren. Je kiest dan vaak voor een wat eenvoudigere boot waar geen scala van faciliteiten beschikbaar is, zoals  bijvoorbeeld een slaapplek of prettige binnenhut. Wil je echter voor een aantal dagen het water op, dan kun je ervoor kiezen om een ietwat luxere boot te huren.

Die zijn uitgerust met een toilet, wasgelegenheid, een bed en een kleine keuken met een koelkast. Er zijn kleinere bootjes beschikbaar voor wie met een partner wil genieten van een paar romantische dagen op het water, maar ook grotere boten voor mensen die met een groep het water op willen. Wat je ook kiest, zorg er altijd voor dat je zeker weet dat de boot beschikt over veiligheidsvoorzieningen, zoals brandblusapparatuur en een EHBO-doos.

Een ongelukje zit in een klein hoekje en wie zich dan op het water bevindt, zal eerst de kade moeten bereiken voordat hulpdiensten hun werk kunnen doen. Elke boot is uitgerust met reddingsvesten, maar wie met een grote groep een boot huurt, doet er goed aan altijd even het exacte aantal reddingsvesten te controleren. Je weet dan zeker dat er in het uiterste geval voor iedereen aan boord een reddingsvest beschikbaar is.